به گزارش خبرنگار مهر، طرح ملی راه آهن ارومیه - مراغه به طول 184 کیلومتر در پنج قطعه بنا به دستور علی اکبر محرابیان دستیار ویژه رئیس جمهور در جریان سفر به آذربایجان غربی تا سال 92 باید به اتمام برسد ولی تاکنون بعد از گذشت 11 سال از آغاز عملیات اجرایی، قطعه اول راه آهن از مراغه تا میاندوآب به بهره برداری رسیده است.
این در حالیست که طرح بعنوان فاز یک پروژه ملی راه آهن مراغه به ارومیه بر اساس وعده های محققق نشده مسئولان باید در سال 88 به اتمام می رسید که با گذشت دو سال مردم شاهد محقق شدن وعده افتتاح این ایستگاه شدند، قطعات دیگر این طرح از جمله ایستگاه نقده بر اساس اعلام فرماندار این شهرستان در صورت تامین اعتبار تا پایان امسال آماه بهره برداری می شوند.
حسین یوسفی فرماندار نقده، از اتمام عملیات احداث خط آهن نقده - ارومیه تا پایان امسال در صورت تامین به موقع اعتبارات لازم خبر داده و با اشاره به پیشرفت فیزیکی 58 درصدی احداث خط آهن در حوزه این شهرستان، می گوید: طول این خط 43 کیلومتر بوده که عملیات زیرسازی در 20 کیلومتر آن انجام شده است.
معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت توسعه و ساخت زیربناهای حمل و نقل کشور که چندی پیش به نقده سفر کرده بود، از بهره برداری راه آهن مراغه - ارومیه، یک سال زودتر از برنامه زمان بندی شده آن خبر داده و گفته بود: براساس برنامه زمان بندی شده، این پروژه باید در سال 92 آماده بهره برداری می شد که پیش بینی شده با تزریق اعتبارات بیشتر، شتاب بخشی در عملیات اجرایی و سه شیفته کردن زمان کاری آن، تا پایان امسال به بهره برداری برسد.
عملیات اجرایی ایستگاه نقده هنوز آغاز نشده است
این اعلام خبر فرماندار نقده در حالی است ناظر ایستگاههای محورهای مراغه- ارومیه می گوید: عملیات احداث ایستگاه نقده هنوز آغاز نشده و یستگاه ملکان از 10 درصد، میاندوآب 88 درصد، مهاباد 45 درصد، ارومیه از 18 درصد پیشرفت فیزیکی برخوردار است.
به گفته سعید دارابی اتمام ایستگاه ارومیه نیازمند 200 میلیارد ریال اعتبار، ایستگاه نقده 65 میلیارد ریال، ایستگاه مهاباد 27 میلیارد ریال و ایستگاه میاندوآب پنج میلیارد ریال بوده که در صورت حمایت مالی و تخصیص 3100 میلیارد ریال ایستگاهها تکمیل و سوت قطار در ارومیه فروردین 92 گوش مردم را می نوازد.
ضریب نفوذ شبکه ریلی در یک کشور، شاخص مهمی از توسعه اقتصادی بوده ولی با وجود قدمت 80 ساله راه آهن در کشورمان، این زیرساخت مهم توسعه اقتصادی و ترانزیتی در آذربایجان غربی از ضریب نفوذ کمتری برخوردار است.
نظر شما